Evsel katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretine ait tarifenin belirlenmediği, tahakkuk ve tahsilâtların yapılmadığı görülmüştür.
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 2 nci maddesi ve “İlkeler” başlıklı 3 üncü maddesinde özetle; çevresel kirlenmeye neden olanların bu kirlenmeye karşı yapılan masrafların bedellerini ödemesi gerektiği belirtilmiştir.
Aynı Kanun’un 11 nci madde 11 nci fıkrasında ise;
“Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz.”
Hükümleri yer almaktadır.
7742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Atık Su Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’inde özetle; belediyelerin Evsel Katı Atık İdaresi olduğu ve bu nedenle evsel katı atık hizmetini vermek veya verdirmekle, evsel katı atık hizmetlerine ilişkin tarifeleri belirlemekle ve evsel katı atık ücretini toplamakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.
Belediyeler tarafından gerçekleştirilen evsel katı atık toplama işi, kirleten kişilere yapılan bir hizmettir. 2872 sayılı Kanun’a göre bu hizmetten yararlananlardan, belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınması gerekmektedir.
Bu itibarla; söz konusu hizmet için ücret tarifesi belirlenmesi, masrafların kirleten kişilerden tahsil edilmesi uygun olacaktır.
Sayıştay denetimlerinde de sıkça konu edilen Evsel katı atık tarife raporunun hazırlanması ve uygulanmasına yönelik konularda danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.